Γενική Συνέλευση της Β ΕΛΜΕ

Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο. Ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ θα πρέπει να παραστεί στη συνέλευση και να εκφράσει την πλειοψηφία των συναδέλφων. Για αυτό το λόγο θα γίνει την Τρίτη (16/10) η Γενική Συνέλευση της Β ΕΛΜΕ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει την Πέμπτη (18/10). Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να παραστούν, να εκφράσουν τη γνώμη τους και να αποφασίσουν το πλαίσιο συμμετοχής του προέδρου στην αντίστοιχη συνέλευση.

Έχουμε παραθέσει παρακάτω το πλαίσιο των αιτημάτων καθώς και το πρόγραμμα δράσης. Στο προηγούμενο ΔΣ της Β ΕΛΜΕ, η παράταξή μας συμφώνησε στο πλαίσιο των αιτημάτων και διαφώνησε με το πρόγραμμα δράσης. Είναι σαφές ότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν μπει όλα τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου. Για εμάς είναι καλό που έστω και κάποιες παρατάξεις στην ΟΛΜΕ συμφώνησαν σε αυτό.

Το προβληματικό στην όλη κατάσταση είναι το πλαίσιο δράσης. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν είναι δυνατόν να διεκδικείς με σοβαρότητα οτιδήποτε «τουφεκίζοντας στον αέρα». Φαντάζεται κάποιος ότι με μια 24ωρη απεργία θα υλοποιηθούν όλα τα ζητούμενα; Προφανώς και θα πρέπει να έχει μεγάλη φαντασία…

Η προσωπική μου άποψη είναι πως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Για παράδειγμα:

Ένα από τα άμεσα ζητούμενα θα πρέπει να είναι η μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα είχε απήχηση στην κοινωνία, θα διευκόλυνε την μάθηση, θα διευκόλυνε τις συνθήκες εργασίας μας, θα επέφερε άμεσα την ανάγκη διορισμών, θα περιόριζε τις μετακινήσεις πάρα πολλών συναδέλφων.

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε στη Γενική Συνέλευση.

 

 

Εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις ΓΣ του κλάδου με πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης

Διεκδικούμε:

 • Αύξηση στους βασικούς μισθούς με πρώτο βήμα το ξεπάγωμα του μισθολογίου για τη διετία 2016-17 και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό, που μειώνει τις συντάξεις μέχρι 40%. Σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και στο 60ό έτος.
 • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Να γίνουν μόνιμοι εμπροσθοβαρείς διορισμοί εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο του 2019, τόσο στην Ειδική, όσο και στη Γενική Εκπαίδευση. Να γίνει μία  προκήρυξη για τις 15.000 νέες θέσεις εργασίας, εξειδικευμένη ανά βαθμίδα, κλάδο και ειδικότητα.
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα με τις θέσεις μας και στήριξη ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των μεταναστών στα σχολεία.
 • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προηγούμενα επίπεδα και επαναφορά της μείωσης των διδακτικών ωρών για τους υπεύθυνους εργαστηρίων
 • Να μη μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί για τη συμπλήρωση ωραρίου σε περισσότερα από δύο σχολεία.
 • Αναβάθμιση του Λυκείου (ΓΕΛ,ΕΠΑΛ) σύμφωνα με τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου.
 • Στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των αναπληρωτών για πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 • Αντιμετώπιση και επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων των αναπληρωτών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιφέρειας, όπου οι συνθήκες καθιστούν φοβερά δύσκολη την άσκηση του έργου τους.
 • Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
 • Διδασκαλία των μαθημάτων με βάση την επιστημονική / πανεπιστημιακή εκπαίδευσή μας. Κατάργηση της τρίτης ανάθεσης μαθημάτων.
 • Σίτιση των μονίμων εκπαιδευτικών στις Στρατιωτικές Λέσχες, μέτρο που προβλέπεται ήδη μόνο για τους αναπληρωτές.
 • Να λυθεί το ζήτημα της αποζημίωσης των εκπαιδευτικών, που υποχρεώνονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για τη συμπλήρωση ωραρίου.

 Πρόγραμμα δράσης

 • 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ (στις 8 έως 13 Νοέμβρη). Στήριξη της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας (πιθανή ημερομηνία 14 Νοέμβρη) 
 • Εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ από τη ΓΣ των προέδρων για κλαδική 24ωρη απεργία στις αρχές Δεκέμβρη
 • Περαιτέρω συντονισμός δράσης με τα συνδικάτα του ευρύτερου δημοσίου τομέα για τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα.

            Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει το Σάββατο, 20/10/18 στις 10.00 π.μ. στο Ξενοδοχείο NOVUS (Καρόλου 23, Αθήνα, τηλ.: 21 1105 3000)