Τα ερωτήματα που θέσαμε στη Γενική Συνέλευση για «30ωρο» & μοριοδοτήσεις δυσπρόσιτων

belmeΣήμερα 11-01-2018 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στο 2ο και 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου. Οι παρόντες δεν ξεπερνούσαν τα 20 άτομα.

Εν όψει μοριοδοτήσεων σχολείων, 30ώρου κτλ η ΟΛΜΕ κατέθεσε την παρακάτω εισήγηση:

http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=11118.

Ως Συμμετοχή:

  • Για το θέμα της επικαιροποίησης του Νόμου για την παραμονή στα Σχολεία η τοποθέτηση μας αφορούσε το διαρκές του ζητήματος. Αν και αυτό που άλλαξε στην ουσία σε σχέση με τον νόμο του 1985 ήταν η ονομαστική απαρίθμηση των καθηκόντων, θεωρούμε ότι  ενδεχομένως στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει τριβές στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων μεταξύ διευθυντών καθώς αφήνει περιθώρια κακής ερμηνείας του νόμου ή «επιτόπιας ανάθεσης» περισσότερων καθηκόντων χωρίς να δεσμεύεται από το πρακτικό ανάθεσης στην 1η παιδαγωγική συνεδρία.  Συγκεκριμένα εκφράσαμε τον προβληματισμό μας  ότι αυτή ή μια μελλοντική κυβέρνηση αύριο μπορεί να «μπλοκάρει» δίωρα ή τρίωρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα για τις συγκεκριμένες αυτές εργασίες ( αυτοαξιολόγηση, επικοινωνία με δομές κτλ) με μια απλή υπουργική απόφαση. Το παιχνίδι δηλαδή πλέον παίζεται χαμηλά και πολλές φορές ενδοπεριφερειακά ή ενδοσχολικά.
  • Για το θέμα των μοριοδοτήσεων. Μέσα στα Χριστούγεννα υπενθυμίσαμε το επείγον του θέματος και   ζητήσαμε να μπει στο υπόμνημα για το Περιφερειακό Συνέδριο. Καμία παράταξη πράγματι δεν διαφώνησε. Από κοινού φτιάχτηκε υπόμνημα και για το ΚΥΣΔΕ χωρίς πρόβλημα. Διαπιστώσαμε όμως μια δυσανεξία  στο σημείο που ζητήσαμε τηλεφωνική επαφή και όχι απλά ανώδυνα ηλεκτρονικά μηνύματα και με τους δύο αιρετούς του ΚΥΣΔΕ. Χρειάστηκε να φτάσουμε στη Γενική Συνέλευση για να επιβεβαιώσουν και οι δύο παρατάξεις που εκπροσωπούνται  ότι πήραν τηλέφωνο. Δεν είναι η ώρα να κρίνουμε αν το Προεδρείο της Β΄ΕΛΜΕ πίεσε όπως έπρεπε, αν όμως δούμε εκ του αποτελέσματος ότι σε άλλους Νομούς αλλάξουν αποφάσεις για δυσπρόσιτα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία μείνει πάλι μόνο ο Εμπεσός, τότε θα ζητήσουμε τις ευθύνες που αναλογούν. Όσο για κραυγές «περί παραγοντισμού» επειδή ζητήσαμε τηλεφωνική επαφή και με τους δύο αιρετούς του ΚΥΣΔΕ, τους προτείνουμε φιλικά την άλλη φορά να μην συμμετέχουν στις εκλογές του ΚΥΣΔΕ  γιατί αν θεωρούν παραγοντισμό την άμεση επικοινωνία  με όλους τους αιρετούς του ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ,   αυτοακυρώνουν έτσι το λόγο ύπαρξης τους.
  • Στη συνέλευση παρόν ήταν και ο ταμίας της ΟΛΜΕ. Δύο παρεμβάσεις που του έγιναν ήταν και οι δύο από την παράταξη μας. Στη μία του ζητήθηκε να συμπεριλάβει η ΟΛΜΕ αν ξαναέκανε ανακοίνωση  θέμα για τα δυσπρόσιτα και αναφορά στην ιδιαιτερότητα του νομού  μας, μιας και το έκανε για το Καρπενήσι (σ.σ κάποιος πρέπει να δείχνει και κεντρικά ότι υπάρχουμε ως νομός). Στην άλλη ρωτήθηκε λεπτομερώς για το  «άνοιγμα στην κοινωνία και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για κοινές δράσεις στα πλαίσια υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών». Πέρα από κάποιες δράσεις όπως π.χ.για τους αναπληρωτές σε νησιά με ακριβό ενοίκιο, η απάντηση ήταν ότι σε επίπεδο κατά τόπους ΕΛΜΕ γίνεται αυτό, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε για μοναδική φορά πέρυσι, όταν η Συμμετοχή είχε το Προεδρείο.