Πως η Υποχρεωτική παραμονή 30 ωρών κρέμεται από την αγγλική πρόθεση «to», η σιωπή εν μέσω διεργασιών και ο τρόπος αντίδρασης

 

daskaloikrisiΌλα ξεκίνησαν από τις διαρροές του τύπου και τη  δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν 30 ώρες στο σχολείο από το 1985. ( Ν. 1566/85). Αυτό λέει υπέγραψε με τους θεσμούς.

Ν.1566/85 ( Ελληνικός νόμος)

. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα,

Αγγλόφωνο κείμενο των προαπαιτούμενων της 3ης Αξιολόγησης του Μνημονίου 3 για το κομμάτι της εκπαίδευσης: 

The authorities have taken steps towards converging with OECD best practices regarding the number of teaching hours per staff member, and the ratios of students per class and pupils per teacher. As a next step, and as a prior action, the authorities will adopt legislation on i) the obligatory presence of teachers in schools to 30 hours per week;.

Εστιάζουμε στη φράση:

i) the obligatory presence of teachers in schools to 30 hours per week;
Δώστε έμφαση στο «to»30 hous per week. Η μετάφραση της πρόθεσης to υποκρύπτει πολλές ερμηνείες. Η βασική του μετάφραση είναι ΕΩΣ. Πολλοί συνάδελφοι της Αγγλικής Φιλολογίας θεωρούν ότι η πρόθεση «to» όπως είναι μέσα ενσωματωμένη στο κείμενο στην πράξη μεταφράζεται «σε 30 ώρες». Αν εννοούσαν το έως ( ότι ίσχυε με τον 1566/85) τότε στο Αγγλικό θα αντιστοιχούσε με το up to.

To θέμα τεχνικά έχει ως εξής; Πως θα «συμπεριφερθεί» η Ελληνική νομοθεσία; θα παραμείνει η φράση  «παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης», η οποία ουσιαστικά δεν καθιστά υποχρεωτική την παραμονή στα σχολεία για κάποιον που δεν έχει έργο ;

Η σιωπή εν μέσω διεργασιών και ο τρόπος αντίδρασης

Μετά το θόρυβο των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας εκκωφαντική σιωπή.  Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα το μόνο που έγινε ήταν ανακοινώσεις από κάποιες τοπικές ΕΛΜΕ που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο καθώς και με διαρροές μέσω του Τύπου ότι στο τραπέζι του τρόπου των  αντιδράσεων έχει πέσει μεταξύ άλλων και η ανυπακοή στην εφαρμογή του υποχρεωτικού 30 ώρου. Επίσης συζητιέται και το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά ενδεχόμενης αλλαγής του νόμου καθώς η εφαρμογή του υποχρεωτικού 30ώρου αντιβαίνει τους εργασιακούς όρους πρόσληψης των εκπαιδευτικών, δηλαδή συνάρτησης εργασιακού χρόνου και αμοιβής αυτών.

Ως παράταξη «Συμμετοχή»  το αυτονόητο είναι να ζητήσουμε και εμείς η Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας να πάρει θέση για το θέμα αυτό, να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση  και θα το θέσουμε  στο ερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο την Πέμπτη 19:30.

Είναι κρίμα να κρέμονται οι εργασιακές συνθήκες ενός ολόκληρου κλάδου..από  την μετάφραση της αγγλικής πρόθεσης «to»…

Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής, ( εκλεγμένος με την παράταξη  «Συμμετοχή» στο ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας).

 

Νεότερη ενημέρωση

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στο Κανάλι της Βουλής στις 15-12 μίλησε για το ωράριο των εκπαιδευτικών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Οι θεσμοί ήρθαν με μία ακατανόητη ….Το να λέει κανείς ότι πρέπει να εναρμονίζονται οι ώρες διδασκαλίας των διδασκόντων με τον μέσο όρο του αυτές του ΟΟΣΑ μας έκανε εντύπωση γιατί αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν κάνουν τα αναγκαία διαβάσματα πριν τις συζητήσεις.
Εμείς είμαστε πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Άρα το να λες ότι πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας δε βασίζεται σε τίποτα απολύτως.
ΔΗΜ;
Τι έχει γίνει τελικά με το ωράριο εργασίας; Συμφωνήσατε στις 30 ώρες διδασκαλίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Τίποτα απολύτως. Στις 30 ώρες που είναι συμφωνημένο από το 1985. Θέλω να είναι σαφές αυτό.
ΔΗΜ.
Κι αυτό περιλαμβάνει και τα διοικητικά τους καθήκοντα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κοιτάξτε πρέπει να έχουν έναν σεβασμό στους εκπαιδευτικούς γιατί τα κάνουν όλα. Είναι και ψυχολόγοι, είναι και κοινωνικοί λειτουργοί, είναι και διοικητικοί, είναι και γραμματείς, βγαίνουν στο διάλειμμα, είναι και τεχνικοί εργαστηρίων. Με συγχωρείτε. Ποια χώρα λοιπόν έχει εκπαιδευτικούς που κάθε 15 λεπτά αλλάζουνε καπέλο και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν προσληφθεί; Άρα να ξέρουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει καμία δέσμευση καμία πρόθεση απολύτως για αύξηση των ωρών διδασκαλίας. Το « 30 ώρες» μπορώ να σας πω είναι μία επαναβεβαίωση αυτού που ισχύει από το 1985.
ΔΗΜ.
Οι οποίες είναι ώρες διδασκαλίας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Όχι βέβαια. Είναι ώρες παρουσίας όταν τους δοθεί κάποιο καθήκον από πλευράς Διεύθυνσης