Χωροταξικό χάος στο κτιριακό των σχολείων η πρόταση για τετραετές Γυμνάσιο & διετές Λύκειο

agrinioΚατατέθηκε η πρόταση της Επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία στον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Φίλη. Στις 129 σελίδες της Επιτροπής περιλαμβάνεται και πρόταση για τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο.Δείτε όλη την πρόταση εδώ. Μέσα περιλαμβάνονται πολλά κρυμμένα θέματα και αποφάσεις, τα οποία θα αναλυθούν σε ξεχωριστά άρθρα.

Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλες αναταράξεις στο κτιριακό των σχολείων και στην περιοχή του Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Βόνιτσας, Ξηρομέρου, Αμφιλοχίας και Θέρμου. Το τριετές Γυμνάσιο θα μεγαλώσει κατά 25% όπως το ίδιο πόρισμα της επιτροπής αναφέρει (σελ. 11) , επομένως θα αναζητήσει μία επιπλέον τάξη για να στεγαστεί γιατί προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της μια «αδέσποτη τάξη» σε άλλο σχολικό κτίριο. Αντίθετα το Λύκειο θα «χάσει» μια τάξη με αποτέλεσμα σε επίπεδο σχολικών κτιρίων να οδηγηθεί σε λογική σύμπτυξης.

Τι θα συμβεί στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας;

Θα χάσει μια τάξη το 2ο Λύκειο και θα βαπτιστεί Γυμνασιακή; Θα αναζητά μια τάξη το διπλανό 4ο;

Θα επεκταθούν το 2ο και 6ο απέναντι στο 4ο Λύκειο που θα χάσει μια τάξη;

Θα δημιουργηθεί ένα νέο Γυμνάσιο ανάμεσα σε 1ο ΕΠΑΛ, 4ο Λύκειο την πρωινή ζώνη; Ομοίως θα γίνει το ίδιο με 2ο ΕΠΑΛ και 5ο Λύκειο;

Τα Γυμνάσια που είναι μόνα τους ( 1ο, 3ο, 5ο, 7ο, Άγιος Κωνσταντίνος ) που θα χωρέσουν αφού θα επεκταθούν 25%

Τα Λύκεια που είναι μόνα τους (1ο, 6ο ) θα συμπτυχθούν;

Τι θα γίνει με τα Περιφερειακά Σχολεία; Θα γίνει ένα Υπεργυμνάσιο στην Παραβόλα π.χ. και ένα Υπερλύκειο στο Παναιτώλιο; Ή ένα Υπεργυμνάσιο στην Ματαράγκα και ένα Υπερλύκειο στη Γαβαλού;

Ζητήματα που θα φέρουν μόνο ολική αναστάτωση, χωροταξικό χάος με απρόβλεπτες αναταράξεις.

Αυτά ως μια πρώτη γρήγορη  ανάγνωση της πρότασης για την Παιδεία…για τα πιο εύκολα ζητήματα, γιατί υπάρχουν και πιο δύσκολα.

Ηλίας  Υφαντής,

μέλος του Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας με την παράταξη «Συμμετοχή»