Γιατί ψηφίσαμε κατά της απεργίας στις εξετάσεις

elmeΠραγματοποιήθηκε χθες 19 Μαϊου Γενική Συνέλευση στα Γραφεία της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Θέμα ο τρόπος αντίδρασης στα νέα μέτρα της κυβέρνησης ( μείωση  αναπληρωτών, ώρες εργαστηρίων Φυσικών και Πληροφορικής, Ασφαλιστικό κτλ).

Οι παρόντες συνάδελφοι δεν ήταν παραπάνω από 20. Στο κλίμα αυτό ακούστηκαν έντονα προτάσεις για κήρυξη μονοήμερης απεργίας μέσα στις εξετάσεις είτε σε μέρα ενδοσχολικών είτε σε μέρα Πανελλαδικών.

Μετά από  σιγή ιχθύος στο επίπεδο των επίσημων προτάσεων προς ψήφιση,  εμείς , η παράταξη μας «Συμμετοχή», καταθέσαμε επίσημα πρόταση κατά της απεργίας στις εξετάσεις και αντιτείναμε άλλες δράσεις, όπως εκστρατεία ενημέρωσης είτε σε γονείς, είτε με συνεντεύξεις τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας κτλ.

Πρόταση με παρόμοιο περιεχόμενο στο πλαίσιο δράσεων κατέθεσε και το ΚΚΕ. Τελικά δεν ψηφίστηκε απεργία αλλά οι υπόλοιπες δράσεις που οι καιροί και οι περιστάσεις κρίνουν. Αυτή την απόφαση  η Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας θα μεταφέρει στο συνέδριο εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα, όπου θα αποφασιστεί και η τελική μορφή των κινητοποιήσεων.

Μια απεργία στις Πανελλαδικές θα έστρεφε την κοινωνία εναντίων των καθηγητών, θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους, η συμμετοχή σε μονοψήφιο νούμερο θα ήταν βέβαιη και σε τελική ανάλυση μόνο κακό θα έκανε και θα απαξίωνε τον κλάδο και το κύρος του.

Νίκες στα δικαιώματα ενός επαγγελματικού κλάδου επιτυγχάνονται όταν  χρειάζονται λελογισμένες τακτικές σε συνδυασμό με το ρίσκο φυσικά, όχι  όμως το ένα από τα δύο στοιχεία, γιατί σε οδηγούν στην ήττα.