Νέο μισθολόγιο: …μια από τα ίδια!

Περιμένεις αύξηση; Ας γελάσουμε… 

Πριν από λίγες μέρες διέρρευσαν πληροφορίες για το νέο μισθολόγιο που πρόκειται να εφαρμοστεί από 1/1/16 στον δημόσιο τομέα.

Η μεγάλη διαφορά είναι πως αυτό το μισθολόγιο θα είναι αποσυνδεδεμένο από την αξιολόγηση και την βαθμολογική εξέλιξη. Τα κλιμάκια και οι βαθμοί θα δίνονται αυτοδίκαια με τα χρόνια προϋπηρεσίας όπως παλιά. Μέχρι εδώ καλά…

Σε όλα τα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε τέσσερα επιδόματα.  Την οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Υπολογίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς όπου ο μισθός ήταν συνδεδεμένος με τον βαθμό εάν «ξεπάγωνε» η διαδικασία των βαθμολογικών και μισθολογικών ωριμάνσεων το κόστος για τον προϋπολογισμό θα έφτανε τα 450 εκατ. Αντίστοιχα, με τις νέες κλίμακες ωριμάνσεων και την αποσύνδεση βαθμολογίου – μισθολογίου το κόστος απόδοσης των αυξήσεων δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία υπάρχει η πρόταση να καταβληθούν σε βάθος τετραετίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΒ, οι καθαρές αποδοχές θα είναι:

Screenshot 2015-11-15 23.23.29

 

Συμπεράσματα:

  1. Δεν θα υπάρχει επίδομα ή μπόνους μισθολογικό κλιμάκιο για όσους κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
  2.  Όσοι είναι σε λίγα χρόνια υπηρεσίας θα πάρουν μια πολύ μικρή αύξηση. Θα είναι όμως το ποσό αυτό πολύ λιγότερο από όσο θα ήταν αν απλά γινόταν επανακατάταξη στο μισθολόγιο που ισχύει σήμερα.
  3. Σε βάθος χρόνου το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο θα μειωθεί κατά πολύ. Οι παλιοί δεν χάνουν χρήματα λόγω προσωπικής διαφοράς. Οι νέοι όταν φτάσουν σε μεγάλο κλιμάκιο δεν θα έχουν αυτήν την διαφορά.
  4. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο υπολογισμός της σύνταξης θα περιλαμβάνει την προσωπική διαφορά. Το πιο πιθανό είναι πως η σύνταξη θα υπολογίζεται από το βασικό μισθό και μόνο (χωρίς την προσωπική διαφορά).

Πηγές:

https://www.alfavita.gr/arthron/neo-misthologio-ta-pragmatika-posa-me-vasi-tis-diarroes

http://www.capital.gr/story/3078543

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64271484