Ο ρόλος του Διευθυντή του Σχολείου

Οι εκλογές για την ανάδειξη των διευθυντών των σχολείων πλησιάζουν. Είναι πλέον σαφές πως ρόλο κλειδί σε αυτή τη διαδικασία θα έχουμε εμείς. Τα μόρια που δίνει ο σύλλογος είναι πολλά και θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό την επιλογή. Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως σε περίπτωση μη έγκυρης ψηφοφορίας, η θέση παραμένει κενή και καλύπτεται από το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ με τοποθέτηση!

Η ευκαιρία που έχουμε είναι μεγάλη και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Μπορούμε φανταστούμε το σχολείο μας τα επόμενα δύο χρόνια και να ψηφίσουμε το άτομο που θεωρούμε πως θα κάνει αυτή τη σκέψη πραγματικότητα.

Θέλουμε διευθυντή συνεργάτη, manager ή στρατηγό; Θέλουμε το σχολείο ευχάριστο χώρο μάθησης ή Σχολική Μονάδα; 

Έχουμε συνηθίσει στην αυταρχικότητα, έχουμε συνηθίσει στον απόμακρο διευθυντή που δίνει εντολές. Έχουμε συνηθίσει το διευθυντή κλισμένο στο γραφείο του. Έχουμε συνηθίσει σε πολλά…. ας τα αλλάξουμε όπου χρειάζεται.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι διοίκησης από αυτούς που έχουμε μάθει. Παραθέτω ιδέες από έρευνα του 1996!!!

Screenshot 2015-06-04 11.28.00

boss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, θα πρέπει οι υποψήφιοι που δεν έχουν ασκήσει καθήκοντα διευθυντή, που δεν έχουν δείξει στην πράξη τις προθέσεις τους, να τις γνωστοποιήσουν. Ο νόμος επιτρέπει την γνωστοποίηση του βιογραφικού του υποψηφίου στους συλλόγους. Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τον τρόπο που θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους και το όραμα τους για το σχολείο.

———

Update1: πίνακες πρωτοβάθμιας (http://dipe.ait.sch.gr/). Στο 50% περίπου των σχολείων δεν είχαμε δεύτερο υποψήφιο και θεωρείται δεδομένη η εκλογή του ενός και μόνο υποψηφίου.

———

Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις:
Ο διευθυντής Ηγέτης – http://www.pi-schools.gr/download/publications/epitheorisi/teyxos10/121-129.pdf
Το πολυσύνθετο έργο του διευθυντή – http://www.educircle.gr/periodiko/images/teuxos/2013/3/teuxos3-a10.pdf

Κουκούλης Κώστας