Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης

Ψήφισμα

karekla

Η πρόσφατη ανακοίνωση των ονομάτων των περιφερειακών διευθυντών και ο παλαιοκομματικός τρόπος τοποθέτησης τους δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Την στιγμή αυτή ο μέσος συνάδελφος προσδοκεί σε ένα δικαιότερο τρόπο επιλογής στελεχών (περιφερειακών διευθυντών, διευθυντών εκπαίδευσης, διευθυντών σχολείων), όπου η όποια θέση διοίκησης  καταλαμβάνεται από τον καλύτερο για την θέση αυτήν συνάδελφο.

 

Η συγκεκριμένη μεθόδευση πέρα από την απογοήτευση που του προκαλεί στον μέσο συνάδελφο, βρίσκεται προφανώς σε αντίθεση με τις αρχές της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας, που συνταγματικά καθορίζουν την λειτουργία της δημοσίας διοίκησης.

 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτους δικαίου και ισότητα μεταξύ των συναδέλφων, όταν στην όποια θέση  διοίκησης έχουν θέση μόνο οι φίλα προσκείμενοι στον όποιον πολιτικό χώρο βρίσκεται στην εξουσία. Ούτε μπορεί να «βαφτίζονται» πολιτικές, οι όποιες θέσεις επιθυμούν να καταλάβουν οι κομματικοί μηχανισμοί.

 

Παρότι την τελευταία δεκαετία είχαν γίνει μικρά θετικά βήματα για την ικανοποίηση της συνταγματικής αυτής επιταγής, όχι βέβαια στον βαθμό που είναι επιθυμητό και απαραίτητο, η μεθόδευση στις τοποθετήσεις των περιφερειακών διευθυντών, αποτελεί φανερή οπισθοδρόμηση. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση προέρχεται κυρίως από έναν πολιτικό χώρο, που βασικός άξονας της φιλοσοφίας του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Θεωρούμε ότι όποια κυβέρνηση οφείλει να προασπίζεται την αξιοκρατία, στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης και για τον λόγο αυτό, με βάση τα παραπάνω, σας ζητούμε είτε να ανακαλέσετε την τοποθέτηση των περιφερειακών δ/ντων, είτε να προχωρήσετε σε περιορισμό της θητείας τους σε ένα(1) έτος μέχρις ότου να αποκρυσταλλωθεί μετά από διαβούλευση ένας ενιαίος τρόπος επιλογής στελεχών βασισμένος στις αρχές της αξιοκρατίας, της αποτελεσματικότητας, του κράτους δικαίου και της ισότητας.

 

Τέλος και ανεξάρτητα με τα παραπάνω ζητούμε την άμεση κατάργηση, η διάταξη του ν. 3879/10 με την οποία τοποθετούνται οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, οι γενικοί ή ειδικοί Γραμματείς, οι πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι οργανισμών κατ’ εξαίρεση, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση τους, ως σχολικοί σύμβουλοι