Ενημερωτικό Δελτίο «Συμμετοχής» για Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

belme

Δυο μήνες πριν, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Έως τώρα έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις του ΔΣ, πολλές επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής μας και αρκετές ενέργειες που αφορούσαν δράσεις που αποφασίστηκαν από το ΔΣ. Η “Συμμετοχή” εκπροσωπείται σε αυτό το συμβούλιο με τον Γιώργο Κουμπαρούλη (μέλος) και τον Κώστα Κουκούλη (αντιπρόεδρο).

Στην αρχή της θητείας μας υπήρχε ένα φλέγον θέμα. Αυτό της αυτόαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Η παράταξη μας συμφώνησε στην αναγκαιότητα της μη εφαρμογής της στην πράξη και συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια. Ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας δεν είμαστε περήφανοι. Ο φόβος και ανασφάλεια κυριάρχησαν και πολλές σχολικές μονάδες προχώρησαν στην υλοποίηση της. Η αυτοαξιολόγηση τελικά, σταμάτησε από έναν εξωτερικό παράγοντα, τις εκλογές, και πιο συγκεκριμένα από την είσοδο της χώρας στην προεκλογική περίοδο.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αυτήν της αναμονής. Η νέα κυβέρνηση έχει διατυπώσει κάποιες απόψεις και θέσεις για πολλά ζητήματα στην εκπαίδευση τόσο σε προσωπικές τοποθετήσεις των στελεχών της όσο και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Αυτές οι θέσεις, αν υλοποιηθούν, θα λύσουν πολλά μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της επαναπρόσληψης των συναδέλφων και της κατάργησης της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Ελπίζουμε οι θέσεις να γίνουν πράξεις.

Η συμμετοχή βλέπει θετικότατα την πρόταση της νέας κυβέρνησης για διαβούλευση πάνω στα θέματα της παιδείας. Ελπίζουμε σ’ ένα διάλογο με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων και κυρίως του μαχόμενου εκπαιδευτικού κόσμου ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος σχεδιασμός σε ζητήματα που καίνε αλλά κυρίως στην εξασφάλιση μιας ποιοτικής και δημόσιας δωρεάν παιδείας. Βασικός μας στόχος είναι η μεγιστοποίησης της συμμετοχής όλων των συναδέλφων σε αυτόν τον διάλογο και για να τον επιτύχουμε προωθούμε μια σειρά από δράσεις με πρώτη αυτή της ενεργοποίησης του συνδέσμου στα σχολεία μας.

Επίσης, προωθούμε την επέκταση του διαλόγου αλλά και γνωστοποίηση θεμάτων σε πανελλήνιο επίπεδο μέσα από την καθιέρωση της οριζόντιας (προς άλλες ΕΛΜΕ) και κάθετης προς τα επάνω (προς ΟΛΜΕ) ενημέρωσης. Εδώ εντάσσονται και προτάσεις που περιμένουμε από εσάς ακόμη και για θέματα καθημερινότητας. Για παράδειγμα: δεν θα μπορούσε να μειωθεί η γραφειοκρατεία καταργώντας τις καρτέλες δεδομένου ότι όλα υπάρχουν στους υπολογιστές; Περιμένουμε προτάσεις…

Ακόμη, προωθούμε και υποστηρίζουμε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο για την Β ΕΛΜΕ. Θέλουμε, οι προτάσεις που συναποφασίζονται, να μην παραμένουν αποφάσεις αλλά να υλοποιούνται σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν αυτή της κατάρτισης καταλόγου προσφορών για τα μέλη μας. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη υποστηριζόμενη από όλες τις παρατάξεις του συμβουλίου.

Με αυτό το ενημερωτικό δεν θέλουμε να προβάλουμε τι κάνει η “Συμμετοχή”. Θέλουμε απλά να προβάλουμε μια άλλη οπτική για τους κοινό μας τόπο που λέγεται Β Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι ενεργά μέλη της με στόχο το καλύτερο κοινό μας μέλλον. Σας καλούμε να διαθέσετε όσο χρόνο μπορείτε σε αυτό το σκοπό.