Έγραψε ο τύπος: Β” ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας «Συμμετοχή» στους καθηγητές: Κάτι νέο γεννιέται;

Έκπληξη και συζητήσεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, σε ένα από τα κορυφαία δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία του Αγρινίου, την Β” ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός της μεγάλης ανταπόκρισης που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί σε μια νέα παράταξη, με νέους υποψηφίους, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που έκανε την παρουσία της λίγες μέρες μόνο πριν τις εκλογές και που κατάφερε όμως να πάρει υψηλό ποσοστό και να εκλέξει δυο Συμβούλους στο νέο Δ.Σ. της Ένωσης.
Οι δυο μεγάλες παρατάξεις «Συμμαχία» (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ πέρυσι είχαν λάβει 313 και 258 ψήφους αντίστοιχα και φέτος έλαβαν 273 και 210, χάνοντας από έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πτώση σημείωσαν και όλες οι άλλες παρατάξεις με καθίζηση -εξαφάνιση της ΠΑΣΚ (αν και άλλαξε όνομα) που όπως φαίνεται σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι της, είτε έριξαν λευκό – άκυρο είτε στήριξαν τη «Συμμετοχή» γεγονός που δείχνει πως προς τη νέα αυτή συνδικαλιστική κίνηση των εκπαιδευτικών της Β» Βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής υπήρξε μετατόπιση ψηφοφόρων από παντού. Αξιοσημείωτο είναι και το μεγάλο ποσοστό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων (74) που το 2012 ήταν 77.
Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραμητσόπουλος, σε παρατηρήσεις που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ θεώρησε ως πιο σημαντική εξέλιξη την αύξηση της διαφοράς -πολύ μικρή- από την δεύτερη ΔΑΚΕ και αξιολόγησε ως δεύτερη την εντυπωσιακή επίδοση της «Συμμετοχής» . Η νέα αυτή όμως παράταξη ήδη θεωρείται ο νικητής αυτών των εκλογών.
Τι σηματοδοτεί λοιπόν αυτή η μεταστροφή των εκπαιδευτικών και η αποστροφή στις κομματικές παρατάξεις και πόσο ελπιδοφόρα τελικά μπορεί να είναι; Ποιο άραγε θα ήταν το αποτέλεσμα εάν η «Συμμετοχή» είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεση της; Τα μηνύματα και τα συμπεράσματα είναι πολλαπλά και είναι δεδομένο πως μεγάλο μέρος των καθηγητών επέδειξε μια στάση που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και «οδηγός» ίσως και σε άλλες επερχόμενες εκλογές συνδικαλιστικών σωματείων.
Οι νέοι υποψήφιοι της «Συμμετοχής» με την στήριξη που έλαβαν καλούνται να σηματοδοτήσουν κάτι διαφορετικό και οι συνάδελφοι τους , τους έριξαν ουσιαστικά «στα βαθιά» ζητώντας τους αυτό το διαφορετικό να το πράξουν μέσα από τη συμμετοχή στη Διοίκηση της Β΄ΕΛΜΕ.
DSCN70781 sdgdsgdsgdsg

«Καταδικάστηκε
ο κομματισμός»
Πρώτος σε ψήφους από την παράταξη είναι ο κ. Σωτήρης Καρανίκας που και ο ίδιος δεν έκρυψε την έκπληξη του για το αποτέλεσμα: «Σίγουρα αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο, γιατί πέρα από κάποιες προσωπικές ψήφους που μπορεί να είχε ο καθένας μας σίγουρα εκφράστηκε και μια δυσαρέσκεια. Δεν πρέπει λοιπόν να επαναπαυόμαστε ούτε να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα δεν είναι οι καιροί να το κάνουμε αυτό.» δηλώνει χαρακτηριστικά για να ερμηνεύσει και ο ίδιος το αποτέλεσμα: «Θεωρώ ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος , τα μέλη της Β΄ΕΛΜΕ καταδίκασαν τον κομματισμό με τη ψήφο τους. Βασικά πιστεύω ότι οι κομματικές γραμμές δεν εξυπηρετούσαν τον εκπαιδευτικό κλάδο και γενικά το εκπαιδευτικό σύστημα και μαζευτήκαμε έτσι μια παρέα νέων συναδέλφων για να απαντήσουμε στα προβλήματα που όπως ξέρετε τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα αυξημένα στον κλάδο αλλά και γενικότερα. Ένα από αυτά και ίσως το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η διαθεσιμότητα. Όταν ένας εκπαιδευτικός μπαίνει σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Η κυβέρνηση υποτίθεται πως θέλει να κάνει μια αναμόρφωση που εμείς δεν την βλέπουμε. Ακόμη και τώρα υπάρχουν σχολεία χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα, γίνονται μετακινήσεις, και δεν μπορεί να υπάρξει εκπαιδευτικό έργο σωστό. Και επειδή βλέπαμε ότι οι κομματικές παρατάξεις δεν έδιναν λύση σε αυτά και απλά αναλώνονταν σε διαφορές μεταξύ τους, χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση, μαζευτήκαμε για να δώσουμε εμείς μια λύση , να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση σε κάποια από αυτά τα προβλήματα, και επειδή δεν είναι ευρέως γνωστά να τα κάνουμε εμείς γνωστά γιατί αφορούν τα παιδιά όλου του ελληνικού λαού. «
Ο κ. Καρανίκας όπως λέει, αντιλαμβάνεται πως το ποσοστό της παράταξης του είναι τόσο υψηλό που συνεπάγεται και κάποιες ευθύνες που οι νέοι αυτοί συνδικαλιστές καλούνται να επωμιστούν: » Καταλαβαίνουμε ότι μας έχουν ψηφίσει για το λόγο που σας είπα και θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεση μας γιατί όπως ξέρετε αυτή η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον εκπαιδευτικό κόσμο και για τους μαθητές και για εμάς, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια μας και μας γεμίζει ευθύνες.»
Όσο για την επόμενη μέρα και την συγκρότηση προεδρείου: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα, θα προσπαθήσουμε στο ίδιο κλίμα να εκφράζουμε την άποψη μας , να ενώσουμε τους συναδέλφους, γιατί όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη δουλειά σου το πρώτο που πρέπει να κάνεις και το κάναμε και εμείς είναι να συσπειρωθούμε, να έχουμε κάποιες νέες ιδέες.»
Η ανατροπή αυτή, η καταψήφιση άλλοτε πανίσχυρων παρατάξεων και η «αποκαθήλωση» παλιών συνδικαλιστών έρχεται να φέρει κάτι καινούργιο και ήδη η εξέλιξη αυτή συζητιέται ευρέως στην τοπική κοινωνία και στον χώρο των συνδικαλιστών ειδικότερα . Το πόσο αυτό το καινούργιο και ελπιδοφόρο θα είναι και αποτελεσματικό θα φανεί στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αλλαγές ευρύτερα στον συνδικαλιστικό χώρο, από νέους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον κλάδο τους, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες σκοπιμότητες.
Παναγιώτης Τσακανίκας

Πηγή:http://e-gegonos.gr

http://e-gegonos.gr/?p=1056