Ποιοι είμαστε

Κίνηση Εκπαιδευτικών «Συμμετοχή»

Γιατί μια νέα παράταξη; Γιατί τώρα;

Όσοι από όλους εμάς έζησαν από κοντά τα πρόσφατα γεγονότα, βίωσαν κάτι πρωτόγνωρο. Πρώτα η επιστράτευση με τις γνωστές παλινωδίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας που προκάλεσαν τρόμο και ανασφάλεια. Μετά η αβεβαιότητα. Καθηγητές συγκεκριμένων ειδικοτήτων, βίωσαν ένα εφιαλτικό διάστημα, γιατί «περίσσευαν». Ύστερα ήρθε η διαθεσιμότητα. Για ορισμένους συναδέλφους των ΕΠΑΛ, «περίσσευαν» ολόκληρες οι ειδικότητες και διατάχθηκε η αποκοπή τους από τους χώρους εργασίας τους. Πλέον είναι κατανοητό, ότι εν δυνάμει όλοι «περισσεύουμε».

Μην υπάρχουν αυταπάτες λοιπόν. Κανείς εργαζόμενος δεν έχει σίγουρη θέση. Κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί μόνος, πρέπει να οργανωθούμε, να συμμετέχουμε, διεκδικώντας ακόμα και τα αυτονόητα.

Γιατί δεν εντασσόμαστε σε άλλα «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια;

Κάθε κομματική παράταξη προτάσσει στον τίτλο της το επίθετο “ανεξάρτητη”. Το πόσο ανεξάρτητη είναι έχει φανεί στην πορεία. Εντάσσει κάθε κίνηση της στη γενικότερη στρατηγική που αφορά στον κομματικό σχεδιασμό. Αν τύχει και συμπίπτει με τα συμφέροντα του κλάδου έχει καλώς. Αν όχι το εκλογικεύει, ότι τελικά το συμφέρον του κλάδου μας είναι το συμφέρον του κόμματος που εκπροσωπούμε. Άρα λοιπόν πρέπει να τελειώσουμε με τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. Κομματικός συνδικαλισμός είναι μια διαρκής αντίφαση, μια διαρκής άνιση πάλη στην οποία νικάει ο πιο ισχυρός στη σκάλα της εξουσίας, δηλαδή το κόμμα.

Γιατί πρέπει να Συμμετέχουμε;

Για Ποιοτικό, Δημοκρατικό Διάλογο, Αξιοκρατία, Δημιουργικότητα, Αξιοπρέπεια. Για να είμαστε παιδαγωγοί σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο και όχι απλοί υπάλληλοι – διεκπεραιωτές.

Για ένα δημόσιο σχολείο, το οποίο να αποτελεί εκκολαπτήριο σκεπτόμενων νέων και ενεργών πολιτών .

Για ανανέωση προσώπων και ιδεών, θετική αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που έρχονται. Για νέες και περισσότερο αποδοτικές μορφές αγώνα και ενίσχυση των υπαρχόντων.

Γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποκτήσουν την δική τους φωνή μακριά από τις ασφυκτικές γραμμές των κομμάτων.

Γιατί πρέπει ο συνδικαλισμός να επανασυνδεθεί ουσιαστικά με τη βάση και όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι συμμέτοχοι στις αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτούς.

ΔΕΝ θέλουμε να μείνουμε στα ίδια, ΔΕΝ θέλουμε να δούμε τα χειρότερα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να παλέψουμε με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τους μαθητές μας και την κοινωνία.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ να γίνει ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ